sizlere bir sorum olacak arkadaşlar. Aracım benzinlidir, km de 68 kuruş yakıyor. [şehir içi] ne den bu kadar çok yakıyor olabilir. yardımcı olursanız sevinirim.
[MENTION=12947]KEBUTER[/MENTION],
Benzini kaçtan alıyorsunuz bilmiyorum ancak ben Ankara Shell fiyatı 4.35 TL den aldığınızı düşünerek şehir içinde 100 km de 15.6 lt benzin yaktığınız +/- %3 hata ile görülüyor.(LPG kullanmıyorsunuz yani LPG' sistemi yok olarak kabul ediyorum.)
Bunun nedeni epey çeşitli olabilir.
1. Şehir içi daha motor ısınmadan kısa mesafe kullanıyor olabilirsiniz.
2. Çok sık dur-kalk yapıyor olabilirsiniz.
3. Debriyajınızın kaçırdığını şehir içinde kolay kolay fark edemezsiniz.
4. Şehir içi mevsimsel ısı farklılıkları (Yaz kış gibi)
Aracınızın km ve modelini ve tipini yazmamışsınız.
Bunun dışında aracınızın yapılan km'ye bağlı olarak motor ile ilgili sorunları olabilir.
Benim araç combi 2006 51.000 km de 74 BG' liklerden ve Ankara şehir içi ortalama 20 km yol yaptığımda sabah-akşam iş başı ve dağılım saatlerinde ~ 9.8-10.6 lt. ara saatlerde 6.5-7.5 lt arası yakıyorum.Kısa mesafede kullanırsam 1-2 km kadar yakıt elbette anormal yüksek oluyor 15-17 lt gibi değerler gösteriyor ve bu asla yakıt yakma durumunu göstergesi olamaz. Esas dikkate alacağınız en az 100 km'lik uzun yol. Onda da kullanım alışkanlıklarınız(sakin-agresif) 110 km üstünde devamlı gitmeniz, ağırlıklarınız, yolun durumu yakıtı etkiler. Örneğin ~ 250 kg. yolcu dahil ortalama 90-110 km/h hızla ve sakin araç kullanımı ile ben 650 km menzilde şehir içine girmeden ortalama 100 km' de 5.0-5.2 lt yakıyorum.Ancak özellikle Ankara girişim akşam tamda mesai dağılımına denk geliyor ve bu değer yaklaşık 6-7 km mesafede 5.7-5.8 lt. oluveriyor.
Bu örneklere göre durumunuzu değerlendirebilirsiniz.