@Levcho hocam üzerinde orijinal varta akü vardı. Bu konularda çok teknik bilgim yoktur. güvendiğim bir usta var onu çağırdığımda bana zaten bu araçların aküsünün ömrünün 3 sene olduğunu söyledi. Eskisini de ona bırakıp yenisini taktırıp devam ettim.
Kısa mesafe konusuna gelince ben her sabah aracımla evden 300-400mt mesafede tramvay durağına gidiyorum ve akşam dönüşte de ordan aracı alıp aynı mesafeyi tekrar geri geliyorum !
Sabah vr akşam 6-7 dakika kullanıyorum aracı. Bu konuda biraz daha kapsamlı bilgi alabilir miyim sakıncaları konusunda yani :)bir de ayda bir şarj ettirmek derken uzun süre aracın çalışır vaziyette olmasını sağlayarak mı şarjlayabiliriz aküyü?
Standart sulu akülerin normal şartlarda kullanım ömrü kesinlikle 4yıl ve üstüdür.
AGM tipi akülerin normal şartlarda ömrü 8 yılı bulabiliyor. Örnek benim aracın orjinal aküsü (varta agm) 7 yıl dayandı ve hala sağlamdı, ancak daha az şarj tutuyordu, hızlı tükenmeye başlamıştı, yolda kalmamak için değiştirdim.
Bu kadar kısa mesafelerde, aracınız günlük iki marş için akımı dolduramaz, siz kesinlikle ayda bir ful şarj yaptırınız. Yeni akünüz de çok defa derin deşarja girecektir ve çabuk ölecektir. Aküyü şarj etmek için arabayı sürmek çok maliyetli olacak+anlamı yok.
Eğer şartlarınız varsa (emniyetli otopark veya kapalı garaj+garajda priz) şarj cihazı alın ve kendiniz ayda bir ful veya 2 haftada bir 3-4 saat şarj ediniz. Kesinlikle akünüz çok uzun ömürlü olur bu durumda.
Eğer daha detaylı bilgi isterseniz, aşağıdaki konuyu okuyun. Çok deneyim yaptık bu konuda. Tavsiye isterseniz akü şarj cihazı tavisyeleri de alırsınız bu konu içinde. Çok pratik akü şarj cihazları var, hiç kaputu açmadan doğrudan çakmak yuvasından şarj yapan modeller var, eliniz tozlanmıyor dahil.
http://skodaturkey.com/showthread.php?t=41429