škodaturkey.com
Biz bir aileyiz...

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Konular - atilla

Sayfa: 1
1
Sohbet / Paspas kağıdı yaptırıyoruz!
« : 21 Eylül 2013, 23:22:05 »
Skodacı arkadaşlara selamlar sevgiler.
detailingturkey ayrılınca ayrı gayrı kaldık:)

detailingturkey.net te paspas kağıdı yaptırıyoruz arkadaşlarla birlikte. Daha doğrusu paspas kumaşı:)
Bir parti yaptırdık, tekrar talepler olunca ikinci partiyi başlattık.

Orada İrfan Hoca'yla konuşurken skodada da konu açalım, oradaki arkadaşları da bilgilendirelim dedik. Buradan da katılmak isteyen arkadaşlar olursa konunun linkini aşağıda veriyorum.

Konunun detaylarına burada çok fazla girmeyeyim, orada göreceksiniz zaten. Yalnız biraz uzun bir konu, sondan başlayıp geriye doğru gözatarsanız daha rahat edersiniz.

Eski dostlara tekrar selam ve sevgiler:)

http://www.detailingturkey.net/kil-yikama-kurulama-ic-dis-temizlik-qd-plastik-bakim-urunleri/4914-kumas-paspas-kagidi-yeni-parti-listeye-yazilin-85.html

2
Paylaşım / www.hakkimiziariyoruz.biz
« : 24 Ağustos 2012, 16:55:37 »
Merhaba arkadaşlar,

Biliyorum forumda reklam yapmak, link vermek yasak... Ama bunu herkesin görmesi lazım, bu sitenin reklamının yapılması lazım...

Özellikle Toyota mmt şanzıman kullanıcılarının dikkatine!

http://www.hakkimiziariyoruz.biz

3
09.07.2003 tarihinde 0km. olarak aldığım Toyota Corolla Terra 1.6 VVTI benzinli aracım dün itibariyle 100000km. yi devirdi.

Ben de 9 küsür yıllık deneyimlerimi aktarayim dedim:)

Araç E12 kasa. Teknik özelliklerini, ilgilenenler biliyor zaten. Aracı benzinli kullandım, hiç LPG takmadim.

Bu 9 yıl içinde cok ciddi problemler veya arızalar yaşamadım. Bir kez kışın karda kayıp küçük bir kaza yaptim, bir kez de bizim komşu parktan çıkarken surttu, kaportada tamiri sevmediğim icin, bu ufak kazalarda hasar gören panelleri yetkili serviste orjinal olarak degistirdim.

Aracta kronik problem olarak sayılabilecek bazı problemler oldu. Ama bunlar eften puften şeylerdi. Mesela; tavanda antenin alt plastik parcasi eskidi ve kırıldı, göğüs ile teyp arasında boşluk olustu, göğüs yumusak poliüretan olduğu icin vb. vb. Bu tip seylerin dışında motor, mekanik vb fonksiyonel problemleri yok aracin.

Fonksiyonel hiçbir modifikasyon yapmadım, araçlara zarar veriyor, görüntü olarak da orjinalden uzaklasmadim, sadece krom kapı kolu ve cam çıtası ekledim.

Fonksiyonel bazi ufak değişiklikler uyguladim. Deliksiz park sensörü, otomatik far sensörü taktim, bagaj lambasini manuel anahtarli yaptim.

Kaporta boyayi saymıyorum bile, bu foruma takilanlar gibi ben de duzenli bakimini boya korumami yaptım.

Araci 80000 km. ye kadar sürekli yetkili servise yolladım bakim icin, fakat 80000 bakımından sonra tepemi attirdilar, ondan sonra kendim el attim konuya, motor meslek lisesi mezunu, makina mühendisi oldugum ve tamir bakim konusunda da fazlasiyla deneyimli oldugum icin kolayca hallettim. Ozel alet ekipman gereken işlemler icin de sanayide iyi bir ustam var.

Su an araç cok iyi durumda, motor ve yürüyen aksam tas gibi, asinan yıpranmış parcalari da daha arıza ortaya cikmadan değiştirme huyum oldugu icin hic sorun yaşamadım. Bu kapsamda porya rulmanlarimi, v kayisimi, baski balatayi, ve on iki amortisoru degistirdim, bu tip guvenlik ve performans ile ilgili tum parcalarda servisten orjinal ürün alip taktim.

Aracin yol/motor performansı cok iyi, hizlanmalar, son hız vb. tatmin edici, frende kendinizi guvende hissediyorsunuz, arac sacmalamiyor.

Benzinle yakit tüketimi ortalama 7.2-7. 4 civarlarinda şehiriçi yoğun trafikte, sehir dışı yolculukta 100-120km civarindaki hizlarda 6 lt. nin biraz altina düşüyor.

Sonuç olarak bu araci aldığım için pişman olmadım, iyi bir tercih yaptığımi gordum. Aracla ilgili değil ama Toyota servis ve müşteri hizmetleri kalitesinin özellikle son yıllarda düştüğünü soyleyebilirim. Yetkili servis ve musteri hizmetleri ile iliskimi 80000'den sonra tamamen keserek bu problemi kökten çözdüm, artık yetkili servis ve mh. konusunda kendimden hizmet alıyorum, memnunum:)

Çeşitli zamanlarda satıp model yenilemeyi düşündüm, ama sonra vazgectim. Yeni kasalari beğenmedim, başka markaya çok cesaret edemedim, bir problem olursa kafayi duvara vururmuyum dedim:) Araç tamamen problemsiz olduğu icin de aynen binmeye devam ediyorum.

İkinci el araç almayi düşünenler icin, bu kasayı şiddetle tavsiye ederim (guncel 2007-2012kasayi degil ama). Temiz bakilmis bir araç size kesinlikle yillarca sorunsuz hizmet eder. 2.el fiyatlari olarak diğer markalardan biraz daha pahali, ama deger.

4
Üye Atölyesi / Toyo'ya Far Sensörü taktım !
« : 30 Temmuz 2012, 20:23:15 »
Merhaba arkadaşlar,

Bu aralar zaman bulabildiğim için, benim Toyo ile biraz uğraşma fırsatım oldu. Geçenlerde cam ve kaportaya nano uygulamış, elektromanyetik park sensörü takmıştım... Sıra neye geldi? Otomatik far sensörüne :)

Bu konuda bir süre araştırma yaptım ve işimi görecek ve güvenilir bir ürün arayışına başladım. Piyasada çeşitli markaların ürünleri mevcut. 50-200 TL aralığında ürünler bulunabiliyor. Fakat bunların bir kısmı ile ilgili stabilite sorunları olduğunu gördüm, bir kısmı da çok düz ürünlerdi.

Bu araştırmalar sırasında, elektronik uzmanı bir arkadaşın kendi kendine geliştirdiği far sensör modellerine rastladım. Son derece makul fiyatlarla çok fonksiyonlu ürünler imal ediyordu. Ürünlerde basit far sensöründen tutun da, follow me home, gecikmeli sönen aydınlatma gibi farklı opsiyonlar da mevcuttu. Arkadaşın iletişim bilgilerini buldum, defalarca telefonla konuştum. Hem işine hakim hem de dürüst bir arkadaş olduğunu gördüm. Ürünü de test etme adına kendisine bir ürün sipariş ettim hemen ertesi gün hazırlayıp kargoladı.

Ürün hoşuma gitti. Sağlam bir yapısı var, Çin mallarındaki gibi tuttuğunda elinde kalacakmış hissi yok. Çok basit montajı var, sensörle birlikte çok güzel hazırlanmış bir bağlantı şeması da geldi. Hangi kablonun nereye bağlanacağı açıkça belli. Hangi ayarın nereden ne şekilde yapılacağı net.

Standart far sensörlerinden benim gördüğüm kadarıyla temel farkı, neredeyse sensörün her özelliğine müdahale etme ve ince ayar çekme şansı var. Parklar ne zaman yansın, farlar ne zaman yansın, ikisi birliktemi yansın, yoksa önce parklar, bir süre sonra farlar mı yansın, tünelden çıkınca ne kadar süre sonra kapansın vb.vb. bir sürü özelliği kendi isteğinize göre ayarlanabiliyor.

Bir diğer hoşuma giden şey, aracın mevcut far anahtar sistemini hiç bozmadan ve etkilemeden çalışması oldu. Yani istersem, normal far anahtarlarımı da aynen kullanabiliyorum.

İşlerin yoğunluğundan dolayı, birkaç gün gecikme ile, montajı bugün yaptım. Usta bir oto elektrikçi abimizle birlikte çalıştık. Zira benim aracın kablolama sistemini bilmiyordum, iki saat hangi kablo neyin kablosu diye aramaktansa bir bilenle daha çabuk olur dedim...

Tüm montaj 1 saat civarında sürdü, bunun büyük kısmı aracın kablolarını tespit etmekle ve laklakla geçti:) Sensörün montajı ise en çok yarım saatlik iş..

Sonra ayarlarını yaptık. Bu aşamada ürünü satın aldığım arkadaşı aradım, çok sağolsun telefonda öyle güzel bir destek verdi ki, en ince noktasına kadar bizi aydınlattı. Onun da desteği ile ayarları yaptık.

Eeee şimdi deneme vakti, ama hava aydınlık, ne yapacağız? Doğru bizim yakınlardaki bir AVM'nin kapalı otoparkına kırdım direksiyonu. Bol bol girip çıktım :) Güvenlikçiler artık tuhaf tuhaf bakmaya başladılar :)

Sensör çok güzel çalışıyor, otoparka girip çıktıkça, ince ayarlarını tekrar yaptım ve farların yanmasını istedim aydınlık değerini yakalamaya çalıştım. Tabi bir de tam hava kararırken ince ayar yapacağım bir ara...

Test Sonucu?

Ürün gayet kaliteli, telefonla destek mükemmel ötesi, montajı basit, fiyatı uygun...
Ben memnun kaldım, umarım uzun vadede de sorunsuz kullanırım:)

Arkadaşla telefonla bayağı konuştuk dedim ya, ürünü çok beğendim, yeni bir iş koluna da atılıp bayiliğini almayı düşünüyorum bu ürünün valla:)

Montajla ilgili bazı fotolar çektim. Aslında bir video çekmem lazım ama, tek kişi olduğumdam mümkün olamadı, bir ara çekip yüklerim...

Ürün böyle bir şey:)


Direksiyon altındaki muhafazayı söküp kablolara ulaşmamız lazım...


İşte far anahtarımız ve kabloları...


Far park vb. kablolarını tespit edip montaja başlıyoruz...



Sensörümüzün sensörü:) Ön cama doğru uzatıp yapıştıracağız...


Yapıştırdık gitti :)



Montaj tamam. Bu aşamadan sonra keyfini sürmek için ya akşam olmasını bekleyin, ya da benim gibi kapalı otoparkı olan en yakın AVM'ye hücum:)

5
Daha önce İrfan Hoca'nın açtığı bir başlıkta, uzun uzun konuyla ilgili detayları falan konuşmuştuk. Bu mesajı oraya yazmıştım ama orada sayfalarca tartışma vardı, kolay bulunsun diye ayrı bir başlıkta da paylaşayım istedim.

Uygulama öncesi tartışmaları ve yorumları incelemek isteyenler http://www.skodaturkey.com/showthread.php?t=448 adresinden ulaşabilirler...

Bu mesaj ve sonrasında da montaj sonrası tecrübelerimizi ve görüşlerimizi paylaşırsak forumu takip edenler için daha faydalı olur sanırım...
----------------------------------------------------------


Evet sevgili arkadaşlarım, sensörümü taktım, köyden döndüm, artık laptopum ve internetim var, demekki uygulama fotolarını paylaşabilirim :)

Cihazla ilgili bölük pörçük bazı bilgiler verdim konu içerisinde ama kısaca toparlayayım öncelikle...

Cihazımız bumper guard marka elektromanyetik park sensörü. Çin'den dhgate.com sitesinden sipariş verdim geldi. Cihaz çok basit. Bir kontrol modülü, bir buzzer ve anten vazifesi gören alüminyum bir bant ile bağlantı kablolarından oluşuyor...

Cihazın özelliği tamponu delmeden monte ediliyor, ultrasonik sensörlerde olduğu gibi sensörlerin arıza yapması, yerinden çıkması, görüş açısı problemleri vb. sıkıntıları yok. Bilinen dezavantajları ise; algılama mesafesinin ultrasonik sensörlere göre biraz daha kısa olması (90cm.den yakın deniliyor, benim testlerimde 50cm.civarı), ve çok yoğun yağmur altında algılama problemi yaratması...
Fiyatları kargo dahil 40-50TL.civarında bir rakama maloluyor.

Cihazın montajı oldukça basit. Antene bağlı bir soket ve buzzera bağlı bir başka soket var. Bunların kontrol modülünde yuvaları mevcut, birbirinden farklı soketler olduğu için, yanlış montaj şansı yok.

Gelelim araç montajına:

Araca montaj için, hangi tampona bağlayacaksanız (ön/arka) o tamponu sökmeniz gerekiyor. Benim aracımda tamponun altında bir sürü plastik koruma vb. bağlı olduğu için, tamponu sökmeden içine ulaşma şansım yok, bu yüzden tamponu sökmem gerekiyordu. Sizin aracınızda eğer tamponu sökmeden, alttan içine erişme ve alüminyum anteni yapıştırma şansınız varsa sökme işlemine gerek kalmıyor.

Montajda en çok zaman alan kısım tampon sökme/takma işlemi. Sensörün montajı ise 15.dk.yı geçmiyor...

Resimlerle adım adım açıklamaya çalışayım kendi montajımı. Aracım Toyota Corolla 2003 E12 kasa. Dolayısıyla burada anlatacaklarım benim araç için geçerli. Farklı araçlarda işlemler farklı olacaktır muhakkak ama üç aşağı beş yukarı aynı işi yapacaksınız.

Evet, tamponu sökmeye başlıyoruz. Önce sağ ve sol yanlardaki bağlantı vida ve klipsleri sökülüyor:


Uploaded with ImageShack.us


Uploaded with ImageShack.us

Daha sonra bagaj eşiğindeki plastik kapağın klipslerini söküp çıkarıyorum ve tampon somunlarını söküyorum:


Uploaded with ImageShack.us


Uploaded with ImageShack.us

Sonra hooopp tamponu dışarı alıveriyoruz. Tamponun altına bir halı vb. sererseniz, çizilmeleri vb. önlersiniz.


Uploaded with ImageShack.us

Sonra tamponun iç kısmını sabunla suyla bir güzel yıkayıp pırıl pırıl yapıyoruz.. Bantın iyi yapışması için ne kadar toz toprak pislik varsa temizlemek lazım. Bantı yapıştırırken ipa da sıkacağız...


Uploaded with ImageShack.us

Geliyoruz anten bantını yapıştırma aşamasına... Öncelikle bantı sökmeden bir deneme yapıp tampon boyu ile anten boyunu ayarlamak lazım. Eğer bant çok uzun geliyorsa makasla kesebilirsiniz. (Kablosuz ucunu tabii ki) Bantın bir ucunda kablolu soket var. diğer ucu boş. Bantı sadece tamponun dış yüzeyine yapıştırmayıp, mümkün olduğunca yan yüzeylere, tekerleklere doğru da dönerek yapıştırın, yani eğer mümkünse tüm tamponu boydan boya dolaşın.

Yıkayıp kuruladığımız tamponu bir güzel ipa ile temizliyoruz ve iyice kurutuyoruz. Yapışma zemininde yağ pislik vb. olmaması lazım. Bantın yapıştırdıktan sonra yerden yaklaşık 50 cm. yüksekte olması gerekiyor, ayrıca bantı yapıştıracağınız noktanın tamponun en dış kısmı olması lazım. (Yani arkadaki cisime temas ettiğinizde ilk temas edecek nokta/yüzey) Böylece sensörün en doğru sonucu vermesini sağlayabileceğiz.


Yine yapıştırırken dikkat edeceğiniz bir husus, bantı düz bir şekilde yapıştırmak. Bir uçtan yapıştırmaya başladığınızda, eğer düzgün ayarlama yapmadıysanız, tamponun öbür ucuna geldiğinizde bantın eğri yapıştığını göreceksiniz. Gerçi sökerek düzeltme şansınız var ama, mümkünse tek seferde dümdüz yapıştırın.

Yine önemli bir nokta; bantı yapıştırırken, iyi yapışmasını sağlayın, altında hava kabarcıkları kalırsa elinizle bunları giderin. Aksi taktirde zamanla buradan girecek toz ve su bantın açılmasına sebebiyet verecektir.

Ben her ihtimale karşı bantı yapıştırdıktan sonra, üzerine şeffaf silikon ile bir tabaka sürdüm ve bantı koruma altına aldım. Siz de böyle yapabilirsiniz...



Uploaded with ImageShack.us


Uploaded with ImageShack.us

Şimdi tamponu kuruması için bir kenara bırakın, diğer işlerimize geçelim:

Şimdi bagajı açıp kontrol modülünü yerleştirecek uygun bir nokta bulmamız lazım. (Eğer ön tampona takıyorsanız bagajda değil şoför/yolcu kısmında bir yer tabiiki). Ayrıca bagajdan tampon boşluğuna açılan bir delik de bulmanız gerekli. Çünkü modülden antene giden kabloyu buradan çıkaracaksınız. Modülden çıkan kablonun antene kadar uzanması gerekli, bu yüzden antenin soketli ucuna mümkün olduğunca yakın bir nokta olması lazım. Yoksa kablonuzun boyu yetmeyebilir.


Ben bantın kablolu ucunu aracın sağ tarafına verdiğim için, modülü de bagajın sağ tarafında bir yere yerleştirmeyi uygun gördüm. Bunun için sağ stop lambasının altında bir boşluk buldum. Bu nokta iyi idi, çünkü gerek bagajdaki eşyalardan gerekse dış ortamdan korunaklı bir nokta idi. Modülden antene gidecek kabloyu da, arka çamurluk üzerinde, tamponun altında kalan ve gözükmeyen havalandırma kanalından dışarıya aldım.

Çamurluktaki havalandırma kanalından modülden gelen kabloyu dışarıya alıyoruz.


Uploaded with ImageShack.us

Bu da modülü yerleştirdiğim yer: Sağ arka stop lambasının altı. (Modülün üzerinde çift taraflı bant var, bununla yapıştıracağız. Ama şimdi yapıştırmayın, tüm iş bitince yapıştıracağız.)Modülde, bir de buzzerı takacağımız bir soket var. Yapıştırmadan önce bu soketi de takın.



Uploaded with ImageShack.us

Böylece şu anda, modülün anten kablosununun ucunu dışarıya vermiş, buzzer soketini takmış durumdasınız...

Şimdi de son olarak, modülün elektrik bağlantısını yapacağız. Bunun için geri vites lambanızı bulun ve buna giden kabloların +ve- uçlarını tespit edin. Bunun için bir ölçü aleti kullanabilirsiniz.


Uploaded with ImageShack.us

Bu kablolar üzerinde yaklaşık 1'er cm. kabloyu sıyırın, bunu yaparken geri vites lambanız yanar durumda olmasın, hatta kontağı kapatın ki pense ile sıyırırken kısa devre yaptırmayın.

Şimdi, kontrol modülü üzerinde iki tane kablo göreceksiniz. Biri düz kırmızı, diğeri siyah çizgili. Düz kırmızı olan +, siyah çizgili olan - uç. (Bendeki böyle idi, sizdeki farklı olabilir) Bu uçları da soyun ve geri vites lambası kabloları üzerindeki sıyırdığınız noktalardan + ve - uçları birbirine bağlayın. (İlk etap çok sıkı bağlamayın, kontrol edeceğiz.) Bunu yaptıktan sonra, aracınızı yarım kontak yapıp geri vitese alın, geri vites lambanız yanar durumda iken , biraz önce havalandırma kanalından dışarıya aldığımız antene bağlanacak soketin ucuna eliniz yaklaştırın. Eğer uçları doğru bağladıysanız buzzer ötecektir. Eğer ötmüyorsa bağlantılarınızı kontrol edin.

Doğru bir şekilde bağlantıları yaptıktan sonra, izole bant kullanarak elektrik kablolarını bir güzel bantlayın, hem sıkı olsun hem de açıkta tel parçası vb. kalmasın... Bunu yaptıktan sonra artık kontrol modülünüzün yapışkan bantını çıkarın ve daha önceden tespit ettiğiniz noktaya güzelce yapıştırın. Kablo fazlalıkları varsa bunları toplayıp bantlayın, oradan buradan gereksiz sarkan kablolar kalmasın...



Uploaded with ImageShack.us

Bu işlemleri yaparken tamponunuzdaki silikonlar vb. kurumuştur. Şimdi söktüğünüz gibi tamponu yerine takın.
(Takmadan önce anten bantın soketi ile modülden gelen soketi bağlamayı unutmayın!!! Soketi taktıktan sonra, bunun üzerini de izole bant veya silikonla güzelce kaplarsanız, zaman içerisinde  sudan ve çamurdan dolayı temassızlık vb. problemler yaşamazsınız)

Tamponu taktıktan sonra son bir kontrol yapın, muhtemelen birkaç vida arttırmış olabilirsiniz, onları da yerine takın:)

Son olarak da buzzerı monte edecek uygun bir yer bulun. Sesi güçlü bagajdan bile duyulabiliyor ama siz kendinize göre test edin, bagajda veya araç içinde uygun bulduğunuz noktaya çekin. Kablosu uzun olduğundan istediğiniz yere kolayca ulaşacaktır. Buzzerı da üzerindeki çift taraflı bantla monte ettikten sonra, kablolarını iyice gizleyin, sarkan fazlalıkları toplayıp sabitleyin...

Geçmiş olsun!! Hepsi bu kadar :) Yazması, montajından daha uzun sürdü :)

Tüm işlemler tamamlandıktan sonra, artık kontrol ve test zamanı:
Test etmek için araçla geri geri gitmeyin, olur ya bir problem varsa çarpabilirsiniz. Bunun yerine aracı yarım kontak yapıp geri vitese alın, test edeceğiniz cisimleri tampona yaklaştırın... Yanınızda bir kişi daha varsa çok iyi olur. Ben tek başımaydım, bu yüzden testi bu şekilde yaptım...

Test sırasında sensörün ne tür cisimlerde, kaç cm. uzaklıkta, hangi seviyede ötmeye başladığını iyice belirleyin, ezberleyin, gerekirse not alın...

Yine test sırasında sensör güvenilirliğini de test edin. Aynı cisimi aynı noktadan tampona yaklaştırın, bakın bakalım hep aynı mesafede ötüyor mu?

Şimdi bir kaç tane de video ekleyeyim, umarım faydası olur...

Modülden gelen, havalandırmadan dışarı aldığımız ve antene bağlayacağımız kabloyu test ediyoruz.
http://www.dailymotion.com/video/xsbme2_mvi-4907_auto

Montaj bittikten sonra farklı cisimlerle test edip hangi mesafede öttüğünü belirliyoruz... Yarım kontak açılı ve araç geri viteste...
http://www.dailymotion.com/video/xsbna9_mvi-4920_auto

Alttaki videoda, anten soketine bir kablo bağlayıp uzatma yaptım, ve bunu bulabildiğim ilk metal cisime (testere:) bağladım. Artık testere de sensör oldu:) Bu, şu anlama geliyor, bu ek kabloyu ön tampona kadar uzatabilir, yapı marketten alacağınız bir alüminyum bant ile ön tampona da bir switch/röle aracılığı ile bağlayabilir, aynı modülü hem arka hem de ön park sensörü olarak kullanabilirsiniz... Elektrik/elektronikten anlayan arkadaşlar hemen anlamıştır meseleyi zaten:) Böylece bir fiyatına iki park sensörünüz olacak...

http://www.dailymotion.com/video/xsbnaf_mvi-4921_auto


Hepsi bu kadar!
Umarım herşeyi eksiksiz unutmadan yazmışımdır. Eksik veya anlaşılmayan bir nokta varsa, yardımcı olurum, eksikleri gideririm.

Hepinize kolay gelsin, bol ötmeli günler dilerim:)

6
Sevgili arkadaşlar,
Özellikle büyük şehirlerde, seyir halinde iken abuk subuk bir çok olay yaşıyoruz hepimiz.

Hani şeytan diyor ya bazen :" Baz gaza, yakala şunu, çek kenara..." diye.

Dinlemeyin o şeytanı...

Toyota forumundan bir arkadaşımızın yaşadığı bir olay, forumda gördüm, çok üzüldüm. Sizinle de paylaşayım istedim...

Belki şeytanın konuşmaya başladığı "o" anda aklımıza gelir...

http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=44523.0;topicseen

7
Sohbet / Yardım!! Arabamı değiştireceğim (mi) ?
« : 30 Haziran 2012, 10:34:28 »
Sevgili arkadaşlar,
2003 Model Toyota Corolla Terra sahibiyim. 100.000 olmak üzere. Aracı sıfır aldım,  benden başka kimseyi bindirmedim (Servis vs. hariç). Ufak tefek otopark veya sokak arası küçük kazalar dışında, kazası vs.yok aracın. Ufak tefek kazalarda da gidip yetkili serviste, her bir şeyini değiştiriyorum, özellikle kaportada boya-tamir olayını sevmem. Örneğin çamurluğa ufak bir darbe aldıysa, tamir-boya gerektirecekse gidip onu komple değiştiririm... Böyle değiştirdiğim birkaç parçası var, onun dışında, öyle lokal boyalı, tamir görmüş vb. yeri yok...

Araçta teknik hiçbir sorun yok. (Motor meslek lisesi ve makina müh. olduğum için iyi anlar ve iyi bakarım arabaya). Bakımlarını düzenli yapar, ne gerekiyorsa hemen değiştiririm...

Bugüne kadar arabayla ilgili yaşadığım ve beni en çok sıkıntıya sokan olay, uzun yolda giderken aniden kornasının bozulması olmuştu:)

Arabaya çok emek harcadım, bakımına çok özen gösterdim. Bu yüzden benim 3.çocuğum gibi oldu:)

Şimdi ne dediğinizi duyar gibiyim : "Eee kardeşim o zaman niye kaşınıyorsun, niye değiştireyim diyorsun?" Aslında ben de aynı şeyi söylüyorum kendime

Şöyle ki: Biraz daha güncel bir modele geçsem mi diye düşünüyorum, sebebi bu!

Değiştirmeye karar verirsem, bütçe limiti yok ama, yine C sınıfı bir araç düşüneceğim. D, E segmenti düşünmüyorum. Sonra biri çizerse içim cızlar, adam vurabilirim bu yüzden:) Dedim ya arabam bizim 3. çocuk:)

Yeni araçtan çok özel beklentilerim yok. Mümkün olduğunca kronik problemi olmayan, ikide bir yolda bırakmayacak birşey olması temel beklentim. Benzin/dizel olabilir, sıfır/ikinci el olabilir, gri/pembe olabilir:)

Çok fazla elektronik oyuncağı olması önemli değil. Hatta az olması tercihim.

Performans benim için biraz önemli sanki, çok zayıf motorlu bir araba kullanamam sanırım. 4 kişilik bir ailem var, azıcık bagaj vs. olsa iyi olur. Arabayı iş için de kullanıyorum genelde, bu yüzden azıcık ta makam arabası havası olsun:) Yolda giderken ayakkabılarımı da boyasa fena olmaz:)


Özet olarak arkadaşlar; ben ne yapayım? Lütfen beni arabamı değiştirmeye veya değiştirmemeye ikna edin :)
Değiştir derseniz, önereceğiniz modelleri, kısaca sebepleriyle birlikte yazarsanız çok sevinirim.

8
Sohbet / Park yapma şeklinizden kişilik analizi
« : 29 Haziran 2012, 01:05:02 »
Yeter bu kadar cila, polisaj bilmem ne!
Biraz da geyik:)



Uploaded with ImageShack.us

9
Sohbet / Araç Muayenesi ve Ek-1 Belgesi hakkında
« : 08 Haziran 2012, 08:59:15 »
Bir ay içerisinde aracımı muayeneye götüreceğim, fakat bazı soru işaretleri var. Konuya hakim olan arkadaşlar bir el atarsa çok sevinirim ...

Durum şu:
Ruhsatımda muayene için onay kısmı bitti, dolayısıyla yenilenecek. Eskiden şoförler odasından Ek-1 Belgesi alınıp TUV'e gidiliyordu, muayeneden sonra bu belgeyle Trafik Tescile gidilip ruhsat değişiyordu. Fakat son dedikodulara göre Ek-1 belgesi kalkmış !

TUV'un web sitesine baktım, sık sorulan sorular bölümünde Ek-1 belgesi lazım deniyor, (http://www.tuvturk.com.tr/sikca-sorulan-sorular.aspx)
Ama duyurular bölümündeki EGM Genelgesinde gerek yoktur diyor. (http://www.tuvturk.com.tr/userfiles/document/tespit_muayeneleri.pdf)
Hangisine inanayım?

Diyeceksiniz ki, TUVTURK'e sorsana o zaman. Tabiiki sordum, hala cevap gelecek, bekliyoruz :)

Ruhsat falan da değişeceği için, yıllar önce kullandığım krediden kaynaklanan banka rehinini de kaldırayım diyorum.

Hadi biraz daha karıştırayım, plakalarım bayağı eskidi, çizikler vb. var. Onları da değiştireyim istiyorum..

Yani; muayene işlemi, rehin kaldırma ve yeni plaka. Bu üç işlemi, memleketim bürokrasisinde sinir sistemimi yıpratmadan en kısa şekilde halletmem için hangi sırayla nereye gideyim, nasıl bir yol izleyeyim?

Bilgisini paylaşanlara şimdiden teşekkürler.

10
Sohbet / Yıldız Teknik Üniversitesi ISO 9001 belgesini aldı!
« : 06 Haziran 2012, 20:20:30 »
Evet arkadaşlar, konumuzla ve forumumuzla alakası yok ama gurur ve mutluluğumu sizinle de paylaşmak istedim :)

Danışmanı olduğum Yıldız Teknik Üniversitesi'ndeki ISO9000 Kalite Yönetim Sistemi kurulum çalışmalarını tamamladık ve gerçekleştirilen denetim başarıyla tamamlandı. Yıldız Teknik Üniversitesi ISO9000 belgesi almaya hak kazandı.

Bu sabah basın toplantısı ve ödül törenimiz vardı.

Ülkemiz için çok önemli bir adım olması özelliğinin yanında, benim de meslek hayatımdaki en yorucu, en geniş kapsamlı, bununla birlikte en çok zevk aldığım ve hem kendim hem de firmam adına gurur duyduğum danışmanlık projem oldu.

http://www.yildiz.edu.tr/haberler/Y%C4%B1ld%C4%B1z-Teknik-%C3%9Cniversitesi%E2%80%99nin-kalitesi-belgelendi/422

http://www.contrastegitim.com/yildiz-teknik-universitesi-iso-9001.htm

Artık detailinge ve foruma daha fazla zaman ayırabileceğim :)

11
Tanışma / Eski detailingci, yeni üye !
« : 21 Mayıs 2012, 10:28:12 »
Herkese merhaba,

2003 Toyota Corolla sahibiyim. Motor meslek lisesi mezunu ve makina mühendisiyim. Çok uzun yıllardır aracımla kendim ilgilenmeyi severim. Motor, mekanik, boya, kaporta, elektrik, elektronik hiçbir şey merakımdan ve elimden kaçamaz... (tabi bazen kaçabiliyor:)

Forumu çok uzun yıllardır takip ederim, bu forumdan çok şey öğrendim. İşlerimin yoğunluğu nedeniyle forumda çok aktif olabileceğimi sanmıyorum ama mümkün olduğunca paylaşım yaparım tabii ki...

Diyeceksiniz ki "Eee o zaman niye üye oldun?"
Sadece bilgi ve deneyimini paylaşmaktan çekinmeyen arkadaşlara teşekkür etmek için :)

Herkese iyi forumlar...

Sayfa: 1