škodaturkey.com
TEKNİK => Otomotiv Dünyası - Diğer Markalar => Konuyu başlatan: mygokhan - 20 Ocak 2012, 16:15:39
-
Koç,
Fiattan teknolojik destek aldı, Türk malı oto için düğmeye bastı !
Koç Grubu, Tofaştaki ortağı İtalyan Fiatın teknolojik desteğiyle Bursada Türk malı otomobil üretmek için düğmeye bastı. Fiatın mevcut modellerinden yola çıkılarak geliştirilecek aracın, tasarım ve mühendislik çalışmalarını Tofaş yapacak.
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğanın Ocak 2011de ilk olarak TÜSİAD Genel Kurulunda dile getirdiği ve hükümetin 2023 programı içindeki en önemli hedeflerden biri olan Türki oto projesi gerçekleşiyor. Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koça Artık soyadınız gibi bir markayla yerli otomobilimizi üretelim ve dünyaya diyelim ki, bak bu da artık bizim otomobilimiz. Bunu başaralım çağrısı yapan Erdoğana 1 yıl sonra kesin yanıt hazırlandı. Türkiyede otomotiv üretiminin yüzde 50sini gerçekleştiren Koç Holding, Bursadaki Tofaş tesislerinde İtalyan Fiatın teknolojik desteğiyle Türk malı otomobili üretecek. Fiatın B veya C sınıfındaki platformlarından biri seçilip, Bursa fabrikasında oluşturulacak 200 bin adetlik ek kapasitede üretim gerçekleştirilecek. İlk etapta 500 milyon Euro harcanacak projeyle ilgili ilk prototipler 2013, ilk model ise 2014 yılında piyasaya çıkacak.
Erdoğana ilgimizi ilettim
Yerli otomobille ilgili müjdeyi Detroit Fuarında Fiat ve Chryslerin CEOsu Sergio Marchionne verdi. İtalyan Fiatı krizden, Amerikan Chrysleri ise iflastan kurtardığı için dünyanın en başarılı CEOsu kabul edilen Marchionne, en başından beri kesinlikle Türk markalı otomobil projesinin mümkün olacağını düşündüğünü belirtti. Marchionne, Bence hükümetin bu adımı kesinlikle doğru. Stratejik olarak bu işle ilgilendiğimi daha önce iletmiştim. Bunu en son eylül ayında Türkiyeye geldiğimde Başbakan Erdoğana da söyledim dedi.
Başlangıç için gereken bizde
Bu projeyi sahip oldukları alt yapı, bilgi ve teknolojiyi yönlendirerek rahatlıkla geliştirebileceklerini kaydeden Marchionne, şunları söyledi: Bu konuda ortağımız Koç Holding ve Türk hükümetiyle görüşmelerimiz sürüyor. En kısa zamanda tam çözüm yolunu bulacağız. Türk malı otomobilde anlaşılması gereken konu şu, Bir temel altyapınız, tarihiniz ve motorunuz olmadan kağıt üzerindeki bu fikri hayata geçiremezsiniz. Bizim elimizdeki teknoloji ve bilgi birikimi demetiyle çok rahatlıkla yeni bir marka yaratabilirsiniz. İşte bu noktada bizimle çalışmanın yararı bizim bu demete sahip olmamız. Başlangıç için gereken de budur. En kısa zamanda bu yöndeki çalışmalar başlayacaktır.
Marchionne: Bizim için fırsat yaratır
SERGIO Marchionne, Türk malı otomobil, Türkiyede bir takım desteklerle pazarda kendine yer açar. Bizim için de Türk malı otomobil projesi önemli. Çünkü bu markanın uluslararası alanda Türkiye üzerinden dağıtılmasıyla büyüme potansiyeli olacağına ve bizim için de önemli fırsat sunağına inanıyoruz dedi.
Kişisel dostluğumuzla ilişkilerimiz gelişti
FIAT-Chrysler CEOsu Sergio Marchionne, Koç Ailesi ve Fiat arasındaki ilişkinin göreve geldiği 2004 yılından çok öncelere dayandığını belirterek, 2004ten sonra gerek benim, gerekse Fiat Grubu Başkanı Johnn Elkanın Mustafa Koç ve aileyle olan kişisel dostluğumuzun da etkisiyle iki grubun ilişkileri daha da gelişip büyüdü. Türkiyede kendini ispat eden çok kaliteli işler yapıyoruz. Türkiyenin dünya çapındaki gelişmesinden çok memnunuz. Özellikle Tofaş CEOsu Ali Pandır çok iyi işler yapıyor ve markanın pozisyonunu çok iyi yerlere getirdi. Türkiyedeki yatırımımıza devam edip gelişmemizi sürdüreceğiz. Biz Koçla olan ilişkimizden ötürü Türkiyede çok rahatız. Bundan sonda yeni fırsatlara bakıyoruz diye konuştu
Koçun Türk malı oto planından satırbaşları
Fiatın B veya C sınıfı platform ve altyapısı kullanılacak.
Motor ve şasisi ilk etapta Fiattan gelecek.
Yedek parça tedariki ve tasarım Türkiyede gerçekleşecek.
Yatırımın ilk etapta yaklaşık 500 milyon Euro olması öngörülüyor.
İlk prototipin 2013, ilk modelin 2014te çıkması planlanıyor.
Fiyatının bugünün koşullarıyla
20-25 bin TL olması hedefleniyor.
Farklı bir DNAsı olmalı, çakışmamalı
TÜRK malı otomobilin, diğer markalar ve modellerle çakışmaması için DNAlarının farklı olması gerektiğini savunan Sergio Marchionne, şunları söyledi: Türk markasını çok dikkatli bir şekilde yaratmalıyız. Ortaklarımızla diyaloğumuz devam ediyor. Bu aşamadan itibaren markanın artık Türkiye dışında uluslararası pazarlarda konumlanmasını belirleyip bunların dikkatli bir şekilde etüd edilmesi gerekir. Konuyu Noel öncesinde görüştük bu hafta içinde tekrar ele alacağız.
Tasarımı Türkiyede yapılacak
MARCHIONNE, Türk malı oto için yapabileceklerini şöyle anlattı: Mevcut bir platformu verip, rahatlıkla bu işi yapabilir ve bu şekilde işin içine dahil oluruz. Biz her türlü desteği verip üretim yollarını açar, başlangıç için gerekeni yaparız. Ama yedek parça tedariği, yan sanayi ve tasarım gibi diğer etkenler tamamen Türkiyede geliştirilir.
Albeanın yerini alacak Fiatın önünü kesmeyecek
Fiat ile birlikte çalıştıkları projenin detaylarını anlatan Tofaş CEOsu Ali Pandır, aracın Albeanın yerine geçecek ürün olacağını ve üretimi sona eren bu modelin platformunu paylaşacağını açıkladı. Yerli otomobilin B-C segmentinde yer alacağını belirten Pandır, Fiatın hazır teknolojisini, platformunu kullanacağız. Aracın birden fazla versiyonu olabilir. Albeanın üretiminin bitiyor olması, Fiat için bir şans yaratacak. Albeanın segmenti çok güçlü. Yerli otomobil markası, Albeanın yerini alacağı için Fiatın diğer modellerinin önünü kesmeyecek, onlarla rekabet etmeyecek. Yani Fiatın pazar payını düşürmeyecek aksine yeni bir pazar yaratacağı için satışlarını artıracak diye konuştu.
200 bin adetlik kapasite
Fiat ile Tofaşın üzerinde çalıştığı yerli araç için Bursa fabrikasının yeterli olacağını ifade eden Ali Pandır, projeyle lgili planları şöyle aktardı: Albeanın üretimden çıkması Tofaşa 50 bin adetlik bir yer kazandıracak. Tofaşın kapasitesi şu an yıllık 400 bin adet ancak mevcut alan üzerinde 550 bin adede rahat çıkabiliriz. Örneğin yedek parça deposunu dışarı çıkabiliriz. Kuş Serisinin hâlâ parçaları, kaputları bile fabrikanın içindeki alanda duruyor. 550 bin adetlik kapasiteyle birlikte, yerli otomobil için 200 bin adetlik üretim hazır hale gelmiş olacak.
Milyar dolara gerek yok
Ali Pandır, yerli otomobil markasında hükümetin sağlayacağı teşviklerin büyük önem taşıyacağını belirterek, şunları dile getirdi: Fiatla yerli oto üzerinde çalışıyoruz. Şu an hükümetin bize sağlayacağı teşvikleri bekliyoruz. Otomotiv Sanayi Derneğinin (os d ) hazırladığı rapor, yerli otomobil markasının sıfırdan yatırımla üretilmesini içeriyor. Fiat işin içinde olduğu için mevcut yatırımlardan faydalanılacak. Fiat teknolojisini, platformunu ortaya koyacak. Bu yüzden 2-3 milyar dolarlık yatırımlar söz konusu değil. Daha az bir yatırımla yerli marka
yaratılmış olacak.
25 bin liradan pahalı olmamalı
YERLİ otomobilin fiyatıyla ilgili anketlerin yapıldığını anımsatan Ali Pandır, Tüketiciler aracın 20-25 bin lira arasında olmasını istiyor. Bence de otomobil ucuz olmalı ki herkes ulaşabilsin. Müşteri 2-3 yaşında ikinci el bir otomobil yerine yerli markayı tercih edecektir bu sayede. Böylece yaratılacak araç, mevcut markaların pazar payından almayacak dedi.
Koç, Anadolu Ford desteğiyle üretti
KOÇ Grubunun Türkiyede seri üretilen ilk otomobil markası olan Anadolu da Ford Motor Companynin desteğiyle geliştirmişti. Otosan fabrikasında 1966da üretimine başlanan Anadolun motoru Forddan alınırken, aracın tasarımını İngiliz Reliatn ve Ogle Design tarafından yapılmıştı. Anadolda kullanılan ilk motor Fordun Cortina modelinin 1200 cclik Kent motoruydu.
-
%100 yerli olmayacaksa yerli demem ben :) -ki öylede olacak zaten, kelime oyunu oynanıyor :) o anlamda da yerli otomobil zaten üretiyoruz :)
-
haber güzelde fiatla çalışması düşük kalite hissi uyandırdı bende .parasının düşük olması çok önemli değil aslında gavur markalarına veriyoruz dünyanın parasını kendi malımızamı fazlasını veremeyeceğiz .aslında kaliteli araç yapıp dışarı ihraç da yapabilmeliyiz bu şekilde dahada karlı olur diye düşünüyorum
-
Mustafa Koç'un dün yaptığı açıklama, otomobilin TOFAŞ tarafından üretileceği, kesinlikle palio veya albea platformu kullanılmayacağı tamamen yeni ve yerli bir otomobil üzerinde çalıştıkları yönündeydi.
Kuşlar geri dönüyorr.
bu sefer ANGRY BİRDS :haha::++::haha::++::haha::++:
-
Aslında bence gereksiz kafaya takıyoruz..Dünya üzerinde başka markanın desteği ile üretim yapıp büyüyen firmalar yok mu? Hyundai firması öyle olması lazım..
Şimdilik başlangıç olur, ilerde daha da geliştirip tek başına bir marka oluruz..
Sonuçta kolay kolay sıfırdan üretilemez..Bir sürü patent, falan fişman... Zor yani.En güzeli bu..Yeter ki çakallık düşünmesinler..(fiat)
Mesela iran'da kendi otomobilini üretmiyor mu? Üretiyor :) Peugeot desteği ile..
-
Aslında bence gereksiz kafaya takıyoruz..Dünya üzerinde başka markanın desteği ile üretim yapıp büyüyen firmalar yok mu? Hyundai firması öyle olması lazım..
Şimdilik başlangıç olur, ilerde daha da geliştirip tek başına bir marka oluruz..
Sonuçta kolay kolay sıfırdan üretilemez..Bir sürü patent, falan fişman... Zor yani.En güzeli bu..Yeter ki çakallık düşünmesinler..(fiat)
Mesela iran'da kendi otomobilini üretmiyor mu? Üretiyor :) Peugeot desteği ile..
Anam anam o örneği değiştir Gökhan'cığım bence :) dünyanın en büyük firmalarından biri Hyundai, kimseye eyvallahı olmaz. Yonga üretmeden tut ağır iş makinasına kadar burunlarını sokmadıkları alan yok o adamların :) tuvalet kağıdı bile üretiyorlar o derece :D
-
Anam anam o örneği değiştir Gökhan'cığım bence :) dünyanın en büyük firmalarından biri Hyundai, kimseye eyvallahı olmaz. Yonga üretmeden tut ağır iş makinasına kadar burunlarını sokmadıkları alan yok o adamların :) tuvalet kağıdı bile üretiyorlar o derece :D
1967 yılında Güney Kore Ulsanda Chung Ju Yung , Hyundai Motors firmasını HMC adıyla adıyla kurarak İngiltere'den kit halinde gelen Ford Cortina modeli arabaları monte etmeye başlamıştır.
Chung Ju Yung gelişmelerinin sektöre farklı bir açıdan bakan bir yabancı tarafından gerçekleştirleceğine inanıyordu. Yabancılara pek de olumlu bir gözle bakmayan bir kültürde bu riskli bir tercihti. Yung bu riski göze aldı ve tercihi İngiltereden George Turnbull oldu.
Turnbull, Koreye 1974 başlarında geldi ve kendisine Ulsan da bir otomobil fabrikası kurarak ilk arabasını iki yıl içinde üretme görevi verildi. Otomobil üretimi için gelişmiş bir alt yapısı olmayan bir ülkede bu, gerçekleşebilmesi güç bir görevdi. Koreli anlayışı, kurulan fabrikasının ısıtma sisteminin ancak proje kara geçtikten sonra gündeme gelebileceğini öngörmekte idi. Turnbull yönetimi kar etmeyi beklemeden ısıtma sistemi monte etmeye güç razı edebildi. Güç şartlara rağmen iki yıl sonra Hyundai Pony ilk Güney Kore halk arabası olarak üretim hattından satışa geçebildi. Bir Koreli ve bir İngiliz elele vererek Güney Korelilerin yaygın bir şekilde satın alıp kullanabileceği bir otomobili hayata geçirdile
-
1967 yılında Güney Kore Ulsanda Chung Ju Yung , Hyundai Motors firmasını HMC adıyla adıyla kurarak İngiltere'den kit halinde gelen Ford Cortina modeli arabaları monte etmeye başlamıştır.
Chung Ju Yung gelişmelerinin sektöre farklı bir açıdan bakan bir yabancı tarafından gerçekleştirleceğine inanıyordu. Yabancılara pek de olumlu bir gözle bakmayan bir kültürde bu riskli bir tercihti. Yung bu riski göze aldı ve tercihi İngiltereden George Turnbull oldu.
Turnbull, Koreye 1974 başlarında geldi ve kendisine Ulsan da bir otomobil fabrikası kurarak ilk arabasını iki yıl içinde üretme görevi verildi. Otomobil üretimi için gelişmiş bir alt yapısı olmayan bir ülkede bu, gerçekleşebilmesi güç bir görevdi. Koreli anlayışı, kurulan fabrikasının ısıtma sisteminin ancak proje kara geçtikten sonra gündeme gelebileceğini öngörmekte idi. Turnbull yönetimi kar etmeyi beklemeden ısıtma sistemi monte etmeye güç razı edebildi. Güç şartlara rağmen iki yıl sonra Hyundai Pony ilk Güney Kore halk arabası olarak üretim hattından satışa geçebildi. Bir Koreli ve bir İngiliz elele vererek Güney Korelilerin yaygın bir şekilde satın alıp kullanabileceği bir otomobili hayata geçirdile
Bu değil ki Gökhan'cığım :) Sen "sadece" motor company kısmını almışsın :) Hyundai teee 1947'de kuruldu, zaten alt yapıları vardı :) Adamlar gemi yapıyordu gemi :)
(http://cdn2.shipspotting.com/photos/middle/0/9/5/973590.jpg)
Hyundai Electronics
Hyundai Asan
Hyundai Heavy Industries
Hyundai Capital
Hyundai Elevator
Hyundai Engineering and Construction
Hyundai Merchant Marine
Hyundai Logistics
Hyundai Research Institute
Hyundai UNI
Çalıştıkları alandan sadece birkaçı:D
-
Aslında bence gereksiz kafaya takıyoruz..Dünya üzerinde başka markanın desteği ile üretim yapıp büyüyen firmalar yok mu? Hyundai firması öyle olması lazım...
Hyundai, uzunca bir süre Mitsubishi lisansı ve desteğiyle üretim yaptı.:wnk:
Şimdilik başlangıç olur, ilerde daha da geliştirip tek başına bir marka oluruz..
Daha yılların FIAT' ının otomobillerini beğenmiyoruz, emeklemeye bile başlamamış bir markaya talep oluşturmak artık epey zor. Bana kalırsa imkânsız.
Sonuçta kolay kolay sıfırdan üretilemez..Bir sürü patent, falan fişman... Zor yani.En güzeli bu..Yeter ki çakallık düşünmesinler..(fiat)...
Zaten hiç bir otomobil üreticisi ABS' yi, yakıt besleme sistemini, ...vs.' yi kendisi üretmiyor ki.:wnk:
Anam anam o örneği değiştir Gökhan'cığım bence :) dünyanın en büyük firmalarından biri Hyundai, kimseye eyvallahı olmaz. Yonga üretmeden tut ağır iş makinasına kadar burunlarını sokmadıkları alan yok o adamların :) tuvalet kağıdı bile üretiyorlar o derece :D
Onca üretim tecrübelerine rağmen otomobil üretmede henüz taytay durmaya başladılar.:wnk:
1967 yılında Güney Kore Ulsanda Chung Ju Yung , Hyundai Motors firmasını HMC adıyla adıyla kurarak İngiltere'den kit halinde gelen Ford Cortina modeli arabaları monte etmeye başlamıştır...
Anadol' dan iki yıl sonra başladılar. Bir Anadol' u getirdiğimiz yere bak, bir bu adamların yaptığına bak.:wnk:
-
Hyundai, uzunca bir süre Mitsubishi lisansı ve desteğiyle üretim yaptı.:wnk:
Daha yılların FIAT' ının otomobillerini beğenmiyoruz, emeklemeye bile başlamamış bir markaya talep oluşturmak artık epey zor. Bana kalırsa imkânsız.
Zaten hiç bir otomobil üreticisi ABS' yi, yakıt besleme sistemini, ...vs.' yi kendisi üretmiyor ki.:wnk:
Onca üretim tecrübelerine rağmen otomobil üretmede henüz taytay durmaya başladılar.:wnk:
Anadol' dan iki yıl sonra başladılar. Bir Anadol' u getirdiğimiz yere bak, bir bu adamların yaptığına bak.:wnk:
Listeye baktılar biz ne yapmıyoruz diye, baktılar ki otomotiv satırı boş hadi gelinde yapak dediler yapıyorlar :D
-
Bâki abi ben otomobil kısmını kastetmiştim hyundai için..Yoksa elbette daha öncelerinde bir çok sektörde üretim yapmış olabilir.
Ben fiat markasına güvenmiyorum ancak en kolay olarak yerli otomobil üretmemizin yöntemi bu olabilir..
-
Tamam Gökhan'cığım elbette otomotiv kısmında öyle ama bende demek istedim ki Hyundai zaten sanayi deviydi :) adamların 50 zirilyon alanı vardı :)
Şöyle diyeyim, bugün Arçelik yüzde yüz yerli olarak bilgisayar için fare üretse beni hiç şaşırtmaz :) aynı bunun gibi düşün :) Hyundai bu açıdan bana doğru örnek gelmedi sadece :) gemi üreten adam için otomobil üretmek şerbet :)
-
Bana Kelime Oyunu Gibi Geldi :) Geçen Bir Haberde Albea Altyapısında Olacagı Söyleniyordu Şimdi Alakası Yok Deniyor.. Başka Firmayla Çalışması Sorun Değil Ama Kelime Oyunu Yapıyolar. Albeaya Benzesin Ama Türk Markası Olsun Yeterki Olsun. Pat Diye Mercedes S-Class Gibi Bir Araba Beklemek Hata Olur.
-
albea tarzı bir araç olacağını okumuştum ama ne kadar doğru bilmiyorum tabi. albea üretimden kalkınca koç bundan para kazanacak gibi görünüyor. hayırlısı olsun.
-
İsin icinde koç varsa ben o projeye inanmam arkadas..
-
Hadi bakalım bekleyip sonucu görücez. Hayırlısı olsun
-
zamanında murat'ı mercedes parasına satanlar şimdi de albea'yı yerli otomobil diye iteleyecek.
bir işin içinde koç varsa zaten uzak duracaksın.
-
zamanında murat'ı mercedes parasına satanlar şimdi de albea'yı yerli otomobil diye iteleyecek.
Bir işin içinde koç varsa zaten uzak duracaksın.
isin icinde koç varsa ben o projeye inanmam arkadas..
:+1::+1::+1::+1::+1::+1: