škodaturkey.com
Biz bir aileyiz...

Gemi Modelciliği Ortak Projesi-Boğaziçi Olta Sandalı

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı palandoken

  • Kahraman Üye
  • *****
    • İleti: 501
    • Profili Görüntüle
Değerli arkadaşlar merhaba,

Aşağıda linkini eklediğim ve aktif üyesi olduğum model forumunda, forumca ortak proje olarak boğaziçi olta sandalı modelini yapacağız. Katılmak isteyen hobisever arkadaşlar foruma üye olup ilgili konu içerisinde ismini listeye yazdırabilirler.

İlgili konunun linki : http://www.modelteknikleri.com/soylesi-ve-diger-hobiler/8152-2014-ortak-proje-calismamiz-bogazici-olta-sandali.html

Forumdaki açıklama aşağıdaki gibidir.
Alıntı yapılan: www.modelteknikleri.com
Evet değerli dostlarım yeni bir yıl daha geliyor. Bildiğiniz üzere her yılbaşına yeni bir ortak proje ile yeni bir model ile başlangıc yapıyoruz.
Bu yıl sitemize yeni katılan yeni modelci arkadasların çoğunlukta olması , geçen yıl ki ortak projeye katılımın az olması sebebi ile ortak projenin
yeni başlayan arkadaslarımıza yönelik olmasını arzu ettik.

Site yönetimi olarak bizlere iletilen soruları ve sorunların derlemesini yaptık . İlk sırada plan konusu yer almaktadır. Sarma çıtası ve kontraplak
Temini için ilgili yönlendirmeleri yapıyoruz. Tüm malzemeleri elde ettikten sonra bile model sarımı , omurga dizilimi gibi konular soru cevap
Olarak İle sizlerinde yardımı ile çözmeye çalışıyoruz.

Yönetim olarak ortak düşüncemiz Boğaziçi Olta Sandalı oldu. Bu kararı alırken Plan + Malzeme + Aksesuar + Yapım Klavuzu + Kargo gibi tüm
malzemelerin bir seferde temin edilebilmesi için Kudret Altınkeser Bey’den yardım istedik . Tersanemodel.com sitesinde 200 TL olan Boğaziçi
Olta Sandalı model kitini Modelteknikleri.com üyelerine özel bir indirim yapmasını rica ettik. Kendisi de bizi kırmayarak 140 TL ye indirerek
Modelteknikleri.com Kampanyası yaptı. Yoğun ısrarımız ile kargoyu da fiyata dahil ederek güzel bir imkan sağladık.


Proje Başlangıç tarihi 1 Ocak 2014 olarak düşünüyoruz. Katılımcılar eskiden olduğu gibi yeni açılıcak Ortak Proje konusuna isimlerini yazdırmaları gerekiyor.Ürünü incelemeyi arzu eden arkadaslarımız tersanemodel.com sitesinden bilgi alabilirler.




Çevrimdışı LeChiffre

  • Weatherman
  • Kahraman Üye
  • *****
    • İleti: 1002
    • Profili Görüntüle
İlgili modeli yapabilmek icin herhangi bir ek alete ihtiyac duyacak miyiz? (Boyama haric)


Çevrimdışı alperen

  • S E A T
  • Kahraman Üye
  • *****
    • İleti: 2155
    • Profili Görüntüle

Çevrimdışı palandoken

  • Kahraman Üye
  • *****
    • İleti: 501
    • Profili Görüntüle
Alıntı yapılan: LeChiffre;450851
İlgili modeli yapabilmek icin herhangi bir ek alete ihtiyac duyacak miyiz? (Boyama haric)


Serkan Bey aslında temel birkaç malzeme temin ederek yapılabilir. Aklıma gelen bazı malzemeler;

- Çeşitli kumlarda zımparalar(mesela 60, 220, 400, 1000, 1200 no zımparalar)
- Maket bıçağı
- Hızlı yapıştırıcı
- Çeşitli ebatlarda mandallar
- Kaliteli maskeleme bandı vs

Şu an aklıma gelenler bunlar. Olta sandalı modeli kit olarak alınacak. Yani modelin yapılması için gerekli olan boya ve yapıştırıcı hariç tüm ahşap malzemeler, aksesuarlar vs kitin içinden çıkıyor. Size kalan bu parçaları yapım kılavuzuna ve tekniğine uygun olarak birleştirmek. Forumda ortak projeye katılacaklar şimdiden 13 kişi oldu. Yani forumda 13 ayrı konu açılacak. Bol yapım aşaması olacak. Ayrıca foruma girerek daha önce yapılmış olta sandallarının nasıl yapıldığını inceleyebilirsiniz.


Çevrimdışı palandoken

  • Kahraman Üye
  • *****
    • İleti: 501
    • Profili Görüntüle
Yeni modelcilerin temin etmesi gereken malzemeler - ALINTIDIR
Alıntı yapılan: Kudret ALTINKESER;450857

Herkese tekrar merhaba, Özelden gelen bir çok mesajda "Bu modeli yaparken bizeneler lazım?" sorusunu buradan yanıtlamayı uygun buldum.
Öncelikle şunu belirteyim. Forumlarda ve Atolyeye gelen arkadaşlarda zaman zaman gözlemlediğim bir durum var.
Ben şu, şu aletleri aldım ( Bunların içinde tornalar, planyalar, ve bir modelcinin belki de ömrü hayatında bir kere kullanabileceği malzeme ve aletler de var)
Arkadaşlar, model yapmak için çok fazla alet ve edavat'a ihtiyac yoktur.İlk başta Bir kıl testeresi ve tablası, bir maket bıçağı, cımbız,ufak bir çekiç ve muhtelif zımparalar "yeterlidir".
Her hangi bir alete ilk başta yatırım yapmanıza gerek yok. Haa alet ne zaman alınır? İleride yapacağınız modellerde aaa... keşke şu alet olsaydı ben bunu daha rahat yapardım dediğiniz zaman alın. Bir çok arkadaş acemi iken kullanmasını bilmediği, huyundan suyundan anlamadığı makinayı temin etmeye çalışıyor.
İlk başlar için bu tarz makinalar gereksizdir.
Size bir kaç örnek vereyim.
Dünyanın sayılı modelcilerinden Süleyman Alper'in atolyesiinde makina olarak sadece Dramel kıl testeresi var. Elektrikli başka hiç bir alet yoktur.
Keza Ercan Yetişener; Atolyesini ziyaret eden arkadaşlar var aranızda, Ercanda Elektrikli alet olarak Rus malı nuh nebiden kalma bir testere ve çay demlemek için cattle var.(Postaları kıl testeresi ile elde kesiyor, bazen ben dayanamıyorum gıy gıy yapmasına da Lazer de kesiyorum) Başka elektrikli hiç bir şey yoktur.
Onun için çok makina alet edavat çok iyi model anlamına gelmez.
Araştırma, sabır ve biraz da el becerisi ile harika işler ortaya çıkar.

Gelelim Olta sandalını yaparken ihtiyaç duyacağınız yardımcı malzemelere;
1-Maket bıçağı ve yedek ucu ( Kaliteli bir ürün olmasına dikkat edin. Olfa, Excell gibi markaların ürünleri çok iyidir)

2-El mandreni ve muhtelif matkap uçları (0,7-1-1,5-2-2,5-3 mm yeterlidir.) Bunlarda ucuzuna kaçabilirsiniz. Kullanacağınız iş azdır ve matkap uçları sonuçta sarf malzemedir)

3-Cımbız. Olmazsa olmazlardandır. Paranızın yettiği en iyisini alın. Benim kullandığım 75 TL lik ve anti manyetikdir.İnce ucunu dikine yere düşürseniz bile bükemezsiniz. Siz tabii bu kadar uç bir cımbız değilde biraz daha hesaplı iyi bir cımbız kullanabilirsiniz.

4-Yan keski ve düz ağızlı pense; Yan keski için bu da cımbız gibidir. Paranızın yettiği en iyisini alın. Kınıpex marka yan keskiler iyidir. Ancak ilk başta biraz daha makul bir yan keski de işinizi görür.Şunu unutmayın alacağınız yan keski ile max. 1.5 mm tel kesin. Daha kalın teller için büyük boy yan keski bulundurun. Düz ağızlı pensenin her hangi bir özelliği yoktur.

5-Zımpara; 80/100/120/180 kum tabaka zımpara, ve orta kum sünger zımpara işinizi haydi haydi görecektir. Ayrıca bu numaralardaki zımparalardan hazırlanmış ( 5x15cm'lik) zımpara takozları her zaman elinizin altında bulunsun.

6-Yapıştırıcılar:
A:Japon yapıştırıcı. Piyasada çok marka ve çak yoğunlukta ürün bulunmaktadır.Ben orta kıvam ile yoğun kıvam kullanıyorum. Tabii yanında dondurucusu Aktivatör ( Türkçe karşılığı: Acelatör) bulunmasında fayda var. Japon yapıştırıcıların ucuna ben enjektör iğnesi takıyorum. ( Yeşil yada Sarı kafa olmalı)
B:Su tutkalı. Marka olarak en iyisi "Samperox"

7-Macun; Ben modellerimde Polyester yani çelik macun kullanırım. Dyo, Standox gibi tanınmış markları tavsiye ederim. Yanılmıyorsam 350 gr lık ufak ambalajları var. Kullanımına alışmak ilk başta zor olsa da alıştıkdan sonra macundan tekne bile yaparsınız. (Ben yaptım ) Bir de Çelik spatül gerekmektedir. Ben çelik spatülleri teneke makası ile değişik genişliklerde keserek spatüller kullanıyorum

8-Maskeleme bant'ı; Bu modelde kağıt maskeleme bantını 2 yerde kullanılıyor. İyi bir marka ( Yapışkanını yüzeye bırakmayan) kullanmakta fayda var.

9-Boya, vernik, tiner ve fırçalar;
A-Fırça ile sürebileceğiniz maket boyaları
Bunlar Tamiya, Testors, Humroll, Revell gibi maket firmalarının ürettiği akrelik boyalardır.
B- Sprey boyalar. Bir çok marka var. Bu konuda çok fazla bilgim yok. ( Ben airbrush kullanıyorum çünkü) Ercandan iyi markları öğrenir size bildiririm.
C- Vernik olarak ben "yarı mat" / "ipek mat"/"Saten" vernik kullanmayı tercih ediyorum.Selülozik olup fırça ile ahşap kısımlara sürülüyor.
D-Tiner ise kullandığınız boyaya uygun Akrelik boya: Akrelik Tiner, Selülozik boya: Selülozik Tiner olmalıdır.
E- Fırça olarak Samur Suluboya fırçası olursa iyi olur. 2-6-8 numaralar muhtelif yerlerin boyanmasında kullanılır.

10- 80 ya da 100 gr'lık Camcı çekiçi.

Bu yukarıda yazdığım malzemeler demirbaş olup hangi modeli yaparsanız yapın ihtiyaç duyabileceğiniz malzemelerdir. Bu listeye Kıl testeresi ve Tablası ilave ederseniz Plandan model yapımı için gerekli olan malzeme listesi de olmuş olur
Gerisi sabrınıza ve yeteneğinize kalmıştır.

Şimdiden rast gele...