![]() |
![]() |
#341 |
ST Üyesi
Ad - Soyad: kamer
Otomobil: Octavia A7 TDI
|
![]() Akü şarj durumunu ekrandan öğrenmeye çalıştığımızda bende yüzdesi görünmüyor. Nasıl öğrenebiliriz ekrandan?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi |
![]() |
![]() |
![]() |
#342 |
Administrator
Ad - Soyad: lrfan
Otomobil: Karoq 1.0 TSI DSG
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#343 | |
ST Gediklisi
Ad - Soyad: Koray
|
![]() Alıntı:
Yazılımla alakalı bir şey. senin makine 2016 ve altıysa set tusuna basılı tut kontak açmadan. Bakım süresinden sonra ya gösterir ya kapanır bos ekran gelir. 2017 ve ustuyse aracın muhtemelen göstermeyecek. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#344 | |
ST Üyesi
|
![]() Alıntı:
Araç 2016 style paket, teşekkürler bir daha deneyeceğim Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#345 |
ST Gediklisi
|
![]() https://www.youtube.com/watch?v=oAsXrsvik3c
bu videoda var. Acacını aç. kontağı takma. set tusuna basılı tut. akü durumu yazarsa elini set tusundan çek. yazmazsa zaten fonksiyon yoktur ![]() yalnız gösterse bile orada yazan değere de pek güvenme, hatta hiç güvenme. profesyonel olmasa bile orta şeker bir multimetren olsun ve onunla akunu ölç. 12,6V ve üstü full şarjlı demektir. Ölçümünü araç beklemişken (soğukken) yap hep. Düzenli bir şeklide yol yapmıyorsan harici şarj cihazı kullan. Şehir içi kullanımda genelde hiç bir işe yaramaz, faydadan çok zararı olan oto start stopu da sürekli kapalı tut (tabi 3-5 dk.lık trafik ışıklarına denk gelmediysen, veya uzun yola çıkmadıysan). (ben onlarda bile kullanmıyorum) |
![]() |
![]() |
![]() |
#346 | |
ST Üyesi
|
![]() Alıntı:
Denedim videoda anlatıldığı gibi akü durumu yazıyor ama göstermiyor yüzdesini. Aracı günlük düzenli kullanıyorum start stop olayını sevemedim gitti zaten bindiğim an kapatıyorum uzun ışığa dek gelmedikçe açmıyorum. Bakalım nereye kadar gideceğiz? ![]() Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#347 |
Kıdemli ST Üyesi
Ad - Soyad: Şenol
|
![]() merhaba. daha önce bu konu başlığı altında bazı yazılarım olmuştu. özet yapacak olursam 2019 oçak ayında varta 70 lik agm akü almıştım. öğretmen olmam nedeniyle günde sabah 4km akşam 4 km yol yapıyorum. son 1 haftadır aracı çalıştırdığımda veya durdurduğumda sarsıntı oluyor.
araç üzerinden baktığımda %80 akü değeri çakmak girişli volt metre 12.3 olduğunu gördüm. daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi durumları tekrar yaşamaya başladım. araç gaza bastığım volt metre 12.8-13.2 volt gösteriyor yokuş aşağı veya gaza basmadığım da bu değer 13.8-14.2 volt olarak gözüküyor bazense gaza bastığımda 14.6 volt değerlerini görüyorum... sorun mu var? normal bu değerler? birde akü şarj için (genius marka noco 3500) cihazı var. kullanan var mı? aküyü çıkartmadan araç üstünde sarj etmemin bir sakıncası var mı? teşekkürler |
![]() |
![]() |
![]() |
#348 |
ST Gediklisi
Ad - Soyad: Recep Şimşek
Otomobil: Yeti 1.2 TSI DSG
|
![]() Akü boştayken, herhangi bir yük yokken 12.40 volt ve altı kurşun plakalı aküler için kritik eşik sayılıyor. En doğrusu kaputu açıp kutubun birini söktükten sonra (sorun olabilir!) ya da kutubu sökmeden kumandadan arabayı kilitleyip, 30 saniye kadar uyku/bekleme durumuna gelmesini bekleyip öyle ölçüm yapmanız. Çünkü yanan ampuller ve aktif modüller bir miktar akım çekeceğinden akü voltajını aşağı çekecektir.
Normalde akünün bir kutbu sökülerek şarj edilmesi gerekir. Fakat bazen bazı donanımların aksamaması (radyo kanallarının silinmesi, yakıt tüketim değerlerinin sıfırlanması vb.) için yukarıda dediğim şekilde araç kapalı ve bekleme durumuna geldikten sonra akü, artı-artıya, eksi-eksiye bağlanmak koşuluyla ve sonrasında şarj cihazını elektriğe bağlayarak, böyle durumlara haftada bir 8-10 saat şarj edilebilir. 12.40 volt ve altında ayda bir kez 16.10 volt ile redresör (kurtarma/sülfatlaşmayı giderici) şarjı yapmakta fayda vardır. Bu şarjı yeni aküde gerekmediği halde tekrarlamak plakalara zarar vereceğini unutmayınız! Akıllı cihazlar 16.10 volt ile sülfatlaşmayı giderme durumunda voltajın yükselmesi ile bu durumdan çıkıp normal şarj durumuna gelmektedirler. Günlük iki marş ile harcanan enerjiyi fazlasıyla aküye şarj etmeniz, sürüş mesafeniz ve süresince sağlanamıyor olabilir. Bu yetersiz şarj durumu mesafeden ziyade motorun çalışma süresine bağlıdır. |
![]() |
![]() |
![]() |
#349 |
Kıdemli ST Üyesi
Ad - Soyad: Şenol
|
![]() Teşekkürler değerli bilgiler için. Ben ozaman uygun bir anda söylediniz gibi şarj ederim aküyü.
Bu volt degerlerindeki değişikliği video çekip buraya atmak istiyorum en yakın zamanda.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#350 | |
ST Gediklisi
|
![]() Alıntı:
|
|
![]() |